Allmänt

Don-sphynx kommer ursprunligen från området runt floden Don i Ryssland.

Nakna, eller mer ofta delvis nakna katter, föddes då och då bland kullar av vanliga huskatter i olika världsdelar. Men de såg konstiga eller sjuka ut och var dödsdömda.

Den första uppfödningen av sphynx började i Kanada 1966 och i Ryssland 1987, oberoende av varandra.
Don-sphynx historia började 1986 i Rostov-na-Donu, när Elena Kovaleva hittade en till hemlös kattunge, hon hade redan fyra stycken f.d. hemlösa katter. Katten var en vanlig huskattshona på 3-4 månader, som fick namnet Varvara. Men några månader senare hände något konstigt - katten började tappa hår på huvudet och sedan på ryggen. Veterinären konstaterade en massa sjukdomar, men ingen medicin hjälpte. Konstigt nog så mådde katten bra och ingen annan katt blev smittad.
Katten parades med en vanlig bondkatt, som bodde hos samma matte, och fått två delvis nakna ungar.

Varvara - den första upphittade katten som blev grunden för rasen Don-sphynx.

Det var då man förstod att detta var en mutation och inte en sjukdom. Men ingen tänkte på avelsarbete då, och det var svårt att hitta hem till kattungarna. En av kattungarna hamnade hos en oansvarig husse som slängde ut katten efter tag. Den andra, som fått namnet Chita, hamnade hos Irina Nemikina som inte hade någon erfarenhet av honkatter men som blev den första uppfödare av Don-sphynx katter.


Chita, dottern till Varvara.

Båda katter Varvara och Chita fått kattungar som tappade hår efter ett tag och 1992 fick Chita sin första unge som föddes naken. Då började man ett mer målinriktat avelsarbete.


Personlighet

Sphynxen är en mycket tillgiven och trevlig katt. Den är mycket vänlig mot alla människor och den tycker om att sitta på axeln eller ligga bakom nacken. Sphynxen går bra ihop med andra katter och hundar och trivs som innekatt i lägenhet. Sphynxen har högre kroppstemperatur och känns varm vid beröring, det är en riktigt bra katt att mysa med och skämma bort.

Erot of Maryland. Katteri "Don amour"


Skötsel

Trots att sphynxen är hårlös så behöver den en rutinmässig pälsvård, men med en mjuk trasa i stället för en kam. Man måste torka eller bada den varje vecka för att avlägsna all pälsolja som samlas på huden för den kan orsaka infektioner i folliklarna. Då sphynxen inte har någon skyddande päls kan huden lätt skadas av kyla, sol eller i slagsmål med andra katter. Öronen blir smutsiga snabbare än hos andra katter eftersom öronen är stora och saknar invändig päls.
Öronen rengörs med lättfuktad örontops eller en trasa. Klorna bör klippas som hos innekatt.


Barbara Fleur-de-Lis. Katteri "Don amour"

 

Foder /mat

Sphynxen klarar av kyla genom en ökad förbränning och därför äter den mera än andra katter. Men den äter nästan allt ätbart. Hög energiförbrukning kräver att katten har fritillgång på mat.

Erot of Maryland. Katteri "Don amour".

Allergier

Som hårlös katt binder sphynxen inte hudavlagringar och därför klarar av de flesta allergiker att ha en sphynx. För att vara säker rekommenderas att prova att omgås med en sphynxkatt några timmar för att se om det fungerar. De flesta uppfödare bjuder på så kallad provnosning.